Tabelul Vitaminelor
* Tabelul vitaminelor – Observati ca o mare parte din vitamine si minerale se gasesc in ficat, oua si alimente grase. Ficatul si galbenusul de ou au si cea mai mare cantitate de colesterol si trigliceride. Bune pentru copii si adolescenti dar nu si pentru adulti cu nivelul de trigliceride si colesterol ridicat.
Tip de vitamine
|
Acţiune
|
Semne de insuficienţă
|
Surse alimentare
|
Vitamine liposolubile
|
|||
Vitamina A
(retinol) |
Joaca un rol important in metabolismul lipidelor si stimuleaza imunitatea. Este importanta pentru dezvoltarea normala a glandelor suprarenale, ochilor, si regenerearea globulelor rosii ale sangelui.
|
„Orbul gainii” (vedere slaba pe timp de seara), infectii ale ochilor, predispozitie catre infectii in general, scunditate (inaltime mica) din cauza deficientelor de dezvoltare ale oaselor si cartilajelor.
|
Ficat de peste, legume verzi: spanac,varza, patrunjel, marar, macris, ceapa verde, ardei verde, etc. Legume galben-oranj (scorus, caise, catina, coacaza, morcovi si altele), unt, frisca, galbenus de ou. |
Vitamina D
|
Contribuie la formarea dintilor si oaselor, la functionarea normala a sitemului cardio-vascular si muscular. Prezenta ei este necesara pentru absorbtia calciului, fosforului, magneziului si a zincului.
|
Probleme dentare si osoase. Irascibilitate.
|
Ficat de batog, ulei de peste, somon, scumbrie, lapte, unt, galbenus de ou. Cea mai importanta sursa sunt razele solare.
|
Vitamina E
(tocoferol) |
Este un antioxidant puternic. Contribuie la vindecarea ranilor si are proprietati antiinflamatorii. Este necesara pentru dezvoltarea normala a celulelor organismului, sustine functia enzimelor, participa la formarea globulelor rosii ale sangelui. Protejeaza tesuturile de actiunea nociva ale substantelor daunatoare. Este cunoscuta propietatea sa de intinerire a celulelor.
|
Piele uscata, anemie, slabirea fortei musculare, actiune scazuta a glandelor sexuale.
|
Uleiuri vegetale ( din soia, floarea-soarelui, arahide, porumb, catina), unt, galbenus de ou, ficat, nuci, faina din grau si secara integrala, legumae verzi (sparangel, varza, spanac, salata), mazare, rosii, seminte de maces.
|
Vitamina K
|
Joaca un rol important in coagularea sangelui.
|
Sangerarea mucoaselor, hemoragii la nivelul pielii, hemoragii intestinale.
|
Ficat, legume verzi, (spanac, urzica, coada-soricelulu), maces, varza alba, conopida, morcovi, rosii, capsuni.
|
Vitamine hidrosolulubile
|
|||
Vitamina B1
(tiamina) |
Participa in asimilarea glucidelor si elaborarea energiei. Este necesara pentru functionarea normala a sistemului nervos si cardio-vascular. Faciliteaza actiunea enzimelor.
|
Oboseala, indispozitie, irascibilitate, depresii, inrautatirea memoriei. Pielea capata un aspect marmorat (ca marmura).
|
Drojdii, grane, crupe (ovaz, hrisca, mei), faina integrala, taratze, mazare, nuci, migdal, orez cafeniu, varza, spanac, ficat, rinichi, lapte.
|
Vitamina B2
(riboflavina) |
Participa in metabolismul lipidelor, proteinelor si glucidelor, in elaborarea energiei in celule. Contribuie la producerea hormonilor secretati de catre galndele suprarenale. Facilitaeaza actiunea altor vitamine. Este folositoare pentru ochi si participa in producerea anticorpilor.
|
Afectiuni ale vederii si ale ochilor. Sensibilitate la lumina. Ulcerarea colturilor gurii, stomatite. Depresii.
|
Drojdii, ficat, oua, inima, lapte, brokoli, spanac, legume verzi, branzica, cascaval, iaurt, pastrav, rosii, maces.
|
Vitamina B3
(niacina) |
Participa in metabolismul glucidelor. Este necesar pentru functionarea normala a sistemului nervos si al tractului digestiv. Participa in producerea hormonilor sexulali si sustinerea starii normale a pielii.
|
Oboseala, indispozitie, somn nelinistit, instabilitate emotionala, oscilatii ale nivelului glucozei in sange, artrite.
|
Drojdii, ficat, rinichi, oua, lapte, nuci, mazare, fasole, bob, faina integrala, ciuperci.
|
Vitamina B5
(acid pantotenic) |
Are influenta asupra intregului metabolism si asupra digestiei. Asigura o crestere si o dezvoltare normala a organismului. Participa in producerea adrenalinei si hormonilor sexuali. Fciliteaza absorbtia altor vitamine. Are actiune benefica asupra sistemului nervos central.
|
In cazul insuficientei de vitamina B5, este afectata absorbtia tuturor celorlalte vitamine.
|
Ficat, rinichi, inima, peste, galbenus de ou, cascaval, grane integrale, conopida, bob, mazare, nuci, drojdii, produse lacto- acide.
|
Vitamina B6
(piridoxina) |
Actioneaza asupra metabolismului proteinelor, lipidelor si gluidelor. Este necesara pentru funsctionarea normala a sistemului nervos si digestiei.Participa in producerea globulelor rosii ale sangeli si anticorpilor. Este important pentru sustinerea starii normala ale pielii.
|
Irascibilitate, agresivitate, depresie.
|
Soia, fulgi de ovaz, ficat, rinichi, carne de gaina, ton, drojdii, banane, cartofi, morcovi, salata, capsuni, cirese, portocala, lamai.
|
Vitamina B12
(ciancobalamina) |
Este una dintre cele mai eficiente vitamine.Asigura o crestere si dezvoltare normala a organismului si functionarea optima a sistemului nervos. Sustine formarea globulelor rosii ale sangelui. Contribuie la asimilarea acidului folic.
|
Anemie megaloblastica, irascibilitate, oboseala, modificari de coordonare.
|
Ficat, stridii, peste, produse ale marii, lapte, cascaval, oua.
|
Biotina
|
Participa in metabolismul proteinelor, acizilor grasi si glucidelor. Este necesara pentru intretinetea starii normale a pielii, parului, glandelor salivare, nervilor si maduvei osoase.
|
Nivel crescut al colesterolului. Probleme ale pielii. Crampe musculare. Modificari psihice.
|
Ficat, rinichi, galbenus de ou, lapte, drojdii, grane integrale, nuci, conopida, bob, mazare, pomusoare de padure.
|
Acid folic
|
Joaca un rol deosebit de important in metabolismul proteinelor. Este necesar pentru o crestere si dezvoltare normala a organismului si pentru functionarea optima asistemului reproductiv. Contribuie la formarea globulelor rosii ale sangelui. Este necesar pentru sistemul nervos si pentru sustinerea normala a starii pielii si parului.
|
Anemie, oboseala, probleme cu digestia.
|
Ficat, pastrav, oua, spanac, legume verzi, brokoli, grane integrale.
|
Vitamina C
|
Are actiune antioxidanta. Sustine actiunea enzimelor. Scade permiabilitatea vaselor. Este indispensabila pentru o stare normala a dintilor, oaselor, ligamentelor, cartilajelor. Faciliteaza transmiterea impulsurilor nervoase si producerea hormonilor glandelor suprarenale. Joaca un rol important in sistemul imun sa si componenta antiinfectioasa. Contribuie la vindecarea ranilor si absorbtiei fierului din intestin.
|
Ranile se vindeca greu, sangerarea gingiilor, prezenta diferitor infectii si alergii.
|
Paprica, brokoli, conopida, spanac, rosii, lamai, porticale, kiwi, maces, patrungel, marar, pomusoare.
|