Tabelul Mineralelor
* Tabelul mineralelor – Observati ca o mare parte din minerale se gasesc in ficat, oua si alimente grase. Ficatul si galbenusul de ou au si cea mai mare cantitate de colesterol si trigliceride. Bune pentru copii si adolescenti dar nu si pentru adulti cu nivelul de trigliceride si colesterol ridicat.
Substanta
|
Rolul si functia in organism
|
Semne de insufucienta
|
Surse Alimentare
|
Calciu
|
Joaca un rol important in formarea si dezvoltarea dintilor. Asigura contractii normale ale inimii, vaselor, muschilor, participa in transmiterea impulsurilor nervoase. Asigura stabilitatea memranelor celulare. Este un important component al sistemului de coagulare a sangelui.
|
Crampe musculare, excitabilitate neuro-musculara exagerata, insomnie, predispozitie catre convulsii, scaderea sau pierderea tonusului muscular.
|
Lapte, produse lactate, branza de vaci, branza de soia, brokkoli, ridichi, varza, usturoi, spanac, patrunjel. Produsele fainoase, macrisul, spanacul impiedica absorbtia calciului si de aceea este important de tinut cont de compatibilitatea produselor.
|
Magneziu
|
Participa in metabolismul glucidelor si in schimbul de energie. Joaca un rol important in formarea tesutului osos, in metabolismul calciului si al vitamunei C. Participa in structurarea materialului genetic de baza (ADN si ARN). Regleaza excitabilitatea neuro-musculara.
|
Depresii, apatii, tensiune musculara, convulsii, excitabilitate crescuta, hiperactivitate, costipatii, sindrom premenstrual, oboseli, crampe musculare.
|
Produse din soia, grane integrale, stridii, ficat, nuci, arahide, banane, cartofi, lapte, legume verzi, miere.
|
Fosfor
|
Participa in formarea si dezvoltarea tesutului osos si dentar, in regenerarea celulelor, in schimbul de energie, in contractiile cardiace. Sustine functia normala a rinichilor, nervilor si muschilor. Participa in formarea si asimilarea vitaminelor de catre organism. Mentine echilibrul acido-bazic.
|
Crampe musculare, slabiciuni, adinamie, modificari din partea oaselor.
|
Peste, carne de pasare, oua, grane integrale, lapte, produse lactate, fasole, mazare, crupe de ovaz.
|
Potasiu |
Participa in fuctionarea normala a sistemului nervos, inimii, muschilor, rinichilor, sangelui. Participa in reglarea echilibrului acido-bazic.
|
Forta musculara scazuta, adinamie, apatie, edeme la nivelul extremitatilor, aritmii, greturi, varsaturi, piele uscata, scaderea sensibilitatii cutanate.
|
Caise uscate, banane, citrice, mazare, cartofi copti, brokkoli, ficat, lapte, unt, struguri, stafide, nuci.
|
Sodiu
|
Mentine nivelul normal al lichideor in organism, functia musculara normala, de asemenea fuctia sangelui si a limfei.
|
Pierderi de constiinta, oboseala sporita, intoleranta caldurii, crampe musculare, edeme ale extremitatilor.
|
Majoritatea produselor alimentare, apa, sarea, produse sarate, branza de oi, lapte, produse de mare.
|
Tabelul mineralelor microelemente
Microelemente (in organism se afla in concentratii mici) | |||
Crom | Participa in mentinerea nivelului normal al glucozei in sange si in functionarea normala a sistemului cardio-vascular. Participa in reglarea metabolismului colesterolului. | Oscilatii ale nivelului glucozei in sange. Nivel crescul al colesterolului. | Ficat, branza de vaci, carne de vita, carne de pasare, fasole, mazare, drojdii, grane integrale. |
Cobalt | Participa in formarea si activitatea eritrocitelor. | Anemie pernicioasa, slabiciuni, greturi, pierderea poftei de mancare, sangerarea gingiilor. | Ficat, rinichi, inima, lapte, sfecla, spanac, varza. |
Cupru | Joaca rol in formarea oaselor, in sinteza pigmentului pielii, ochilor, parului, in procesul de vindecare a ranilor, participa in sinteza eritrocitelor. Este important pentru echilibrul psiho-emotional. Influenteaza functia glandelor cu secretie intena. | Anemie, procese inflamatorii, artrite. | Stridii, crevete, ficat, carne de pasare, cirese, nuci, cacao, grane intergrale, legume, mazare, avocado. |
Fier | Sustine o dezvoltare si o crestere normala a organismului copiilor, participa in formarea hemoglobinei, asigura protectia organismului impotriva bolilor. | Oboseala, anemie, intolerantala frig, intarziere in dezvoltarea intelectuala. | Ficat, rinichi, mazare, fasole, oua, peste, spanac, prune, stafide, produse de mare. Ceaiul impiedica absorbtia fierului. |
Selen | Participa in functionarea normala a membranei celulare. Asigura protectie impotriva dezvoltarii bolilor canceroase, sustine functia pancreasului, contribuie la asimilarea vitaminei E. | Intarziere in crestere, piele uscata si scuamoasa la nivelul scalpului. Probleme cutanate. Boli canceroase. | Grane integrale, soia, produse de mare, nuci, orez cafeniu, ananas, ciuperci, usturoi. |
Siliciu | Participa in formarea oaselor, sustine starea normala a pielii, a vaselo sanguine mari, a tesutului conjunctiv si timusului. | Deformari osoase, modificari din partea tesutului conjunctiv, crampe musculare, irascibilitate, insomnie. | Produse bogate in fibre (mere, legume, taratze…) |
Zinc | Asigura o buna vindecare a ranilor si arsurilor. Mentine activitatea sistemului imun. Participa in metabolismul glucidelor si proteinelor. Joaca un rol important in formarea si dezvoltarea glandelor sexuale. | Pete albe la nivelul unghiilor, strii pe piele, modificari ale mirosului, dureri articulare, intarziere in dezvoltarea sexuala, ciclu menstrual neregulat, vindecarea dificila a ranilor, infectii frecvente, acne. | Ficat, produse de mare, taratze, morcovi, nuci, spanac, mazare, seminte de floarea-soarelui, cascaval, oua. |
Iod | Participa in formarea hormonilor glandei tiroide, in schimbul de energie. Asigura o dezvoltare psihica si fizica normala. Intensifica procesele metabolice. Sporeste rezistenta organismului impotriva radiatiei. | Slabiciuni, oboseli, scaderea memoriei si a atentiei, scaderea indicilor dezvoltarii intelectuale. Cresterea in dimensiuni a glandei tiroide. | Alge marine, peste de mare, sare iodata, nuci. |
Fluor | Participa in formarea oaselor si a smaltului dentar. | Distrugerea dintilor si a smaltului dentar. | Peste, nuci, ficat, crupa de ovaz, carne de vita, carne de oaie. |